Oedeemtherapie Heerenveen: Heeft u last van vochtophopingen in uw lichaam? Dan kan dit (lymf)oedeem zijn. Oedeem komt vaak voor bij kanker, littekens, na bestraling, bloedvaatproblemen, chemotherapie, een ongeval of operatie.
Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De oedeemfysiotherapeut probeert onder meer de afvoer van vocht te stimuleren.
Waardoor ontstaat (lymf)oedeem?
(Lymf)oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen door een aangeboren afwijking van het lymfestelsel (primair lymfoedeem), het kan ontstaan na schade of verwijdering van het lymfestelsel na een operatie (lymfeklierdissecties bij kanker, door chemo en/of bestralingen, na plaatsing van heupprotheses, knieprotheses, voorste kruisband of andere operaties), letsel door trauma bijvoorbeeld knie- en enkelletsel (verzwikkingen etc.)
Maar ook door infecties zoals wondroos, of bij de oudere populatie door zwakte van de bloedvaten (veneus oedeem, ontstaat vooral in de benen).
Een ander mogelijkheid is lipoedeem, dit is een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam.
Kennismaken met FYTT bij oedeemtherapie (Heerenveen)
Wij zijn FYTT in Heerenveen. Een jonge, dynamische praktijk en enthousiast om jou te mogen ontvangen! We zijn specialisten in ons vak en willen deze kennis graag met jou delen. Naast de opleiding fysiotherapie hebben al onze medewerkers een specialisatie gedaan of zijn hiervoor in opleiding. Hiermee streven we ernaar te behandelen volgens de nieuwste inzichten, waarbij persoonlijke aandacht en kwaliteit centraal staan.
Waarbij helpt de oedeem therapeut
De Oedeem Therapeut bij FYTT is specialist in het onderzoeken en de behandeling van teveel oedeem in het lichaam. Oedeem is zwelling in het lichaam. Bij zwelling kunnen kunnen vochtophopingen optreden, waardoor je de klachten kunt ervaren. Voorbeelden hiervan zijn: een stijf en pijnlijk ledemaat waardoor bewegen moeilijk gaat, een zwaar gevoel in een ledemaat, een tintelend en/of drukkend gevoel in de huis van een ledemaat en/of zichtbare zwelling/vochtophopingen/verdikkingen.
Oedeem kan vervolgens zorgen voor huidproblematiek zoals uitdroging, infecties en/of wondjes.
Vormen van oedeem
Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening. Er zijn verschillende vormen van deze ernstige vochtophoping, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn armoedeem na een borstoperatie, of beenoedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwand zwakte en voornamelijk voorkomt in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie je ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.
Behandelingen oedeemtherapie Heerenveen
Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem.
Een aantal behandelmethoden zijn:
De behandeling hangt af van je lichamelijke conditie en de klachten die jij ervaart. We kijken altijd goed naar de context waarin jij je bevindt. De behandeling kan bestaan uit:
-
- Manuele Lymfe Drainage (MLD): door middel van lichte massage worden de lymfeklieren geleegd en wordt het vocht via de lymfevaten naar de intacte lymfeklieren afgevoerd. Zodat het vocht weer in de bloedbaan kan worden opgenomen.
- Bandageren/zwachtelen van het ledemaat: dit kan na een MLD behandeling worden gedaan indien noodzakelijk. Zwachtelen verminderd de volume-omvang van het ledemaat en onderhoudt deze vermindering. Indien bandageren goed helpt, kan u worden verwezen om een kous aangemeten te krijgen.
- Medical Taping: kan soms als alternatief voor zwachtels worden gebruikt. Deze tape heeft een liftende werking op de huid en stimuleert op deze manier de vochtafvoer.
- Oefentherapie: door middel van specifieke oefeningen wordt de vochtdoorstroming en de bloeddoorstroming van een ledemaat bevorderd. Er wordt dus ook altijd een huisoefenschema meegegeven.
- Aanleren van zelfmanagement: aanleren om zelf te behandelen door middel van MLD, bandageren en oefeningen, indien dit noodzakelijk is.
- Advies en voorlichting: er worden adviezen gegeven wat betreft conditie van de huid en preventie van/ter bevordering van lymfoedeem. Daarnaast wordt er door de oedeemfysiotherapeut ook gekeken naar de specifieke situatie/hulpvraag.