Lage Rugpijn

sep 22, 2020 | Manuele Therapie

Lage Rugpijn

Van de volwassen mensen heeft 50% tot 90%  wel eens last van lage rugpijn. In de praktijk krijg ik veel vragen van mensen wat ze zelf aan de lage rugklachten kunnen doen. Er is ontzettend veel geschreven en geplubliceerd omtrent deze klachten. Met name omdat het zo vaak voorkomt en het zorgt voor veel ziekteverzuim. Met deze blog probeer ik te zorgen voor wat opheldering rondom lage rugklachten.

Alhoewel de klachten vaak erg pijnlijk kunnen zijn, is bij 9 van de 10 mensen geen aanwijsbare oorzaak voor lage rugklachten. Dat wil zeggen dat er geen aantoonbare schade is. Bij slechts 1-2% van de gevallen is er sprake van een aantoonbare afwijking. Gelukkig maar!

Maar als er geen duidelijke oorzaak is, wat kan je er dan aan doen? Een ding weten we inmiddels, spanning of stress kan de rugpijn verergeren en positief denken kan juist helpen bij het herstel. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen psyche en het herstellen bij lage rugklachten. Veel onderzoeken bevestigen dit verband ook. Dus verzorg lichaam en geest door gezond te leven, te blijven bewegen, voldoende te slapen en positief in het leven te staan, dan herstel je mogelijk sneller van je klachten!

Maar is dat dan het enige? Nee, vaak zien we in de praktijk dat de lage rug niet helemaal soepel beweegt en dat bepaalde regio’s in de wervelkolom stijver zijn dan andere regio’s. Door middel van oefeningen en manuele therapie is het mogelijk om de rug weer soepel te laten bewegen en de spieren te helpen ontspannen, of juist sterkrer te maken. De ‘zwakke schakels’ aanpakken! Vaak is er bij elk individu een verschillende oorzaak of meerdere oorzaken te vinden waardoor de klachten zijn ontstaan of juist niet over gaan. Maatwerk is hierbij dus erg belangrijk.

Mensen die snel naar een manueel therapeut gaan, hebben minder lang en minder heftige klachten.