Snoeien doet bloeien! Zodra de eerste zonnestralen ons huis binnen komen, willen we de tuin weer op orde krijgen. Siergrassen splitten, verplanten en bemesten. Wanneer de planten nog in ruststand zijn en het het blad er nog niet in zit, kunnen we ze het beste belasten zodat ze zo min mogelijk aangetast worden. Maar hoe zit dat dan met jouw lijf? Heb jij in de winterstand gezeten en kan jouw lichaam deze nieuwe belasting wel aan? Laten we de kans op klachten beperken en gebruik de volgende tips.
1. Zit, sta, lig!
Lang in dezelfde houding werken is best een belasting voor je lijf. Het is voor je lichaam fijn om af te wisselen. Zorg voor variatie in lichaamshouding, zak door je knieën bij het onkruid wieden en maak gebruik van een krukje om op te zitten.
Een andere methode is het afwisselen in het soort activiteit. Door onkruid wieden af te wisselen met het snoeien van een hedra afscheiding, wissel je activiteiten en belasting op de verschillende gewrichten en spieren met elkaar af.
2. Wie helpt?
Gereedschap is je beste vriend. Is jouw snoeischaar nog wel goed bedienbaar of scharniert deze al wat stroef door roest? Snoei je veelvoudig? Gebruik dan een holster zodat je hem niet meermaals van de grond af hoeft te rapen.
Het gebruik van lange stelen bij een spade of bij het harken van bladeren voorkomt veelvuldig bukken. Wil je laag bij de grond werken? Steun dan met je knieën op een knielkussen. Dit kan in de spreidstand en de schuttershouding. Benieuwd hoe dat werkt? De Register FysioCoach® kan jou hierin trainen.
3. Geniet!
Je wilt de tuin misschien zo snel mogelijk op orde brengen. Maar na een winter periode niet veel in de tuin te hebben gewerkt, kan je lichaam een gedoceerde opbouw in tuinwerkzaamheden appreciëren. Verdeel de tuin taken over verschillende dagen om een overbelasting te voorkomen.
Neem eens wat eerder pauze en geniet van je verrichte werkzaamheden. Gebruik al je zintuigen, beleef de frisse kleuren en vormen van nieuwe knoppen aan de takken. Luister naar het ritselen van de bladeren. Welke vogels hoor jij? Voel de wind door je haren en snuif met je ogen dicht de geuren om je heen op. Je welverdiende pauze is een mooi moment om je vocht ook weer op peil te brengen.
Gedoceerd tuinieren kan veel voordelen met zich meebrengen. Denk maar eens aan de spierkracht die je gebruikt. Bovendien heb je balans en behendigheid nodig! Negatieve gevoelens worden verminderd en je brein kan zich goed herstellen doordat de natuur je gedachten wegleidt van jezelf en je zorgen.
Heb je ondanks deze tips toch klachten ervaren tijdens of na het tuinieren? Gerichte fysiotherapie kan helpen! Onze Register FysioCoach® helpt je graag bij het aanleren van goede buk- en til technieken specifiek voor het werken in de tuin en geeft je tips om de kans op klachten te verkleinen en er mee om te gaan.
Heb je hulp nodig van onze fysiocoach? Neem dan contact op met Mirjam