Schouderklachten

mei 16, 2023 | Manuele Therapie

Schouderklachten: Beïnvloed jouw schouderklacht je dagelijkse leven of nachtrust? Dan heb je hulp nodig want de schouder is een complex onderdeel van ons lichaam. Professionele ondersteuning voor het oplossen daarvan is een must.
.

Welke schouderklachten zijn er?

  • Frozen shoulder
  • Slijmbeursontsteking
  • Slijtage van de schouder
  • Peesontsteking, verrekking of scheur
  • Schouderinstabiliteit
  • Zenuwbeklemming
  • Luxatie of sublucatie van de schouder/ AC-gewricht
  • Schouder fractuur

 

De schouder

De schouder is de verbinding tussen je bovenarm en je lichaam. Deze verbinding bestaat uit twee botten, de bovenarm (humerus) en het schouderblad (scapula). Het tweede gewricht, is het AC-gewricht. Deze bestaat uit je sleutelbeen (clavicula) en schouderblad. Omdat de schouder een kogelgewricht is kan deze zich in bijna alle richtingen bewegen.

Op de kop en de kom van het gewricht zit kraakbeen. Dit is een elastische en gladde laag die de schokken opvangt en ervoor zorgt dat de schouder soepel beweegt. De kop van de bovenarm is een stuk groter dan de kom en daarmee is de schouder erg mobiel maar bestaat er ook een gevaar dat de bovenarm uit de kom kan schieten. We spreken dan over een schouderluxatie.

Om dit te voorkomen zit er in de kom van het schoudergewicht een ring van kraakbeen, het labrum. Deze geeft versteviging net als het gewrichtskapsel. Om dit kapsel zitten de schouderspieren, deze zorgen voor het in beweging krijgen van het schoudergewricht. De belangrijkste spieren van de schouder zijn de rotator cuff spieren. Dit zijn 4 spieren (subscapularis, supraspinatus, infraspinatus en teres minor) die met pezen verbonden zijn aan de botten en deze stevig bij elkaar houden. Een juist samenspel tussen deze spieren zorgt voor een goed functionerende schouder.

 

Wat veroorzaakt mijn schouderklachten?

Schouderklachten zijn een veel geziene klacht bij onze fysiotherapeuten. Het staat op een derde plaats van gezondheidsproblemen binnen de praktijk. De klachten ontstaan meestal geleidelijk en hangen vaak samen met werkzaamheden of de sport die je beoefent.
.

“Na een schouderoperatie ben ik bij Fytt terecht gekomen voor mijn revalidatie. Van bovenstaande keuze heb ik geen moment spijt gehad.”

 -Jaimy-

 

De oorzaak van jouw schouderklacht, bevindt zicht niet altijd op de plek waar de pijn zit. Je lichaam is één geheel wat voortdurend de verschillende onderdelen op elkaar afstemt en zo samenwerkt. Je kunt de schouder dus niet zien als een los onderdeel. Een voorbeeld hiervan is een schouder die aan het compenseren is omdat de bovenrug erg stijf is, we noemen dit thoracale hypomobiliteit. Een goede mobiliteit van je nek en bovenrug is essentieel voor een goed functionerende schoudergordel.

 

Start met herstellen van je schouderklachten

Heb je schouderklachten, een acuut trauma moment gehad of ben je geopereerd? Door middel van een intake kijken we samen waar de schouderklachten precies vandaan komen. We starten met een uitgebreid onderzoek van de schouder, nek en bovenrug. Daarnaast analyseren we je houding en bewegingspatroon.

Vervolgens informeren we je over de uitkomst van het onderzoek en bespreken we samen een behandelplan om de schouderklachten aan te pakken zodat je weer pijnvrij kunt bewegen, sporten en werken. De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende behandelvormen om dit complexe systeem zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

 

Herstel krachtiger

We begeleiden je in het doseren van de belasting van je schouder en hoe je kunt omgaan met de pijnklachten en beperkingen. Daarnaast optimaliseren we de bewegingsfunctie en bouwen we de belastbaarheid van de schouder op met oefentherapie.

Naast het starten van de behandelingen kun je zelf mogelijk al invloed hebben op je schouderklachten. Begin met de onderstaande oefeningen en verbeter je mobiliteit, kracht en ontspanning.

Starten kan direct met de onderstaande oefeningen!

 

SchouderklachtenOefening 1: Ademhaling

Ademen via een buikademhaling zorgt ervoor dat er geen onnodige spanning in de schouder nek of borstspieren ontstaat.

Leg 1 hand op je buik, de andere op je borst. Ontspan je buik en voel hem zacht worden. Laat je buik langzaam uitzetten terwijl je rustig inademt. Voel dat je middenrif hierbij daalt.  Eerst vult de lucht het onderste deel van je longen en daarna het bovenste deel.

Met een ontspannen buik ontstaat er meer ademruimte. Adem langzaam uit en laat je buik weer in zijn normale positie terugkomen. Je middenrif ontspant weer en komt omhoog. Ervaar hoe er na iedere uitademing een rustmoment is.

Probeer deze ademhaling 20 keer achter elkaar vol te houden en maak je uitademing ongeveer twee keer zo lang als je inademing. Dat zorgt voor een extra ontspanning van je lichaam.

Tijdens je werk kun je erg veel opgaan in je bezigheden Spanning en stress verlaat je lichaam met elke uitademing.

 

Oefening 2: Zithouding

Een goede zithouding en gepersonaliseerde instellingen van je bureau, computer accessoires en bureaustoel kunnen forse afname van nek- bovenrug en schouderklachten geven.

Wissel regelmatig je houding af en maak af en toe eens een wandeling.  Een groot voordeel van tussendoor bewegen is dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, de prefrontale cortex wordt beter doorbloed wat lijdt tot een verbeterde focus en het maakt je energieker.

Heb je hulp nodig bij het instellen van je werkplek? Onze FysioCoach® kan jou hierin begeleiden.

 

Oefening 3: Verbeter de mobiliteit van je bovenrug

Check onze instagram reel voor de top 3 oefeningen voor je bovenrug. Een soepele bovenrug is een belangrijke basis voor je schouder.

 

Oefeningen 4: Krachttraining voor je schouder

Eén van de basiskracht oefeningen voor de schouder is de pull-over.

  • Ga met je rug op een bankje liggen.
  • Breng je armen gestrekt boven je borstbeen en houd het uiteinde van een dumbell in je handpalmen vast.
  • Beweeg het gewicht richting de grond door je bovenarmen richting je hoofd te bewegen.
  • Breng het gewicht vervolgens weer terug boven je lichaam

Maak 10 herhalingen en na een korte pauze maak je nog 2 sets

 

Heb je schouderklachten waar je maar niet vanaf komt? Ons team staat voor je klaar! Voor schouderklachten kun je rechtstreeks met ons een afspraak maken zonder tussenkomst van de huisarts.
.

MAAK JOUW AFSPRAAK NU