Oedeem Therapie
Heerenveen

Oedeem Therapie 

Oedeem(fysio)therapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van vochtophopingen en zwelling.

Waarbij helpt Oedeem Therapie?

De Oedeem Therapeut bij FYTT is specialist in het onderzoeken en de behandeling van teveel oedeem in het lichaam. Oedeem is zwelling in het lichaam. Bij zwelling kunnen kunnen vochtophopingen optreden, waardoor je de klachten kunt ervaren. Voorbeelden hiervan zijn: een stijf en pijnlijk ledemaat waardoor bewegen moeilijk gaat, een zwaar gevoel in een ledemaat, een tintelend en/of drukkend gevoel in de huis van een ledemaat en/of zichtbare zwelling/vochtophopingen/verdikkingen.

Oedeem kan vervolgens zorgen voor huidproblematiek zoals uitdroging, infecties en/of wondjes.

Waardoor ontstaat (lymf)oedeem?

(Lymf)oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen door een aangeboren afwijking van het lymfestelsel (primair lymfoedeem), het kan ontstaan na schade of verwijdering van het lymfestelsel na een operatie (lymfeklierdissecties bij kanker, door chemo en/of bestralingen, na plaatsing van heupprotheses, knieprotheses, voorste kruisband of andere operaties), letsel door trauma bijvoorbeeld knie- en enkelletsel (verzwikkingen etc.)

Maar ook door infecties zoals wondroos, of bij de oudere populatie door zwakte van de bloedvaten (veneus oedeem, ontstaat vooral in de benen).

Een ander mogelijkheid is lipoedeem, dit is een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam.

Oedeemfysiotherapie Heerenveen

Domenica Zwart

Oedeemfysiotherapeut,
afgestudeerd op de berekuyl academie

Naast Oedeem Therapeut is Domenica ook algemeen fysiotherapeut. Hierdoor kan ze u ook meteen helpen wanneer u andere lichamelijke klachten ervaart die niets met uw oedeem te maken hebben of als u ook wilt revalideren door middel van trainen.

Oedeemfysiotherapie Heerenveen

De behandeling hangt af van je lichamelijke conditie en de klachten die jij ervaart. We kijken altijd goed naar de context waarin jij je bevindt. De behandeling kan bestaan uit:

  • Manuele Lymfe Drainage (MLD): door middel van lichte massage worden de lymfeklieren geleegd en wordt het vocht via de lymfevaten naar de intacte lymfeklieren afgevoerd. Zodat het vocht weer in de bloedbaan kan worden opgenomen.
  • Bandageren/zwachtelen van het ledemaat: dit kan na een MLD behandeling worden gedaan indien noodzakelijk. Zwachtelen verminderd de volume-omvang van het ledemaat en onderhoudt deze vermindering. Indien bandageren goed helpt, kan u worden verwezen om een kous aangemeten te krijgen.
  • Medical Taping: kan soms als alternatief voor zwachtels worden gebruikt. Deze tape heeft een liftende werking op de huid en stimuleert op deze manier de vochtafvoer.
  • Oefentherapie: door middel van specifieke oefeningen wordt de vochtdoorstroming en de bloeddoorstroming van een ledemaat bevorderd. Er wordt dus ook altijd een huisoefenschema meegegeven.
  • Aanleren van zelfmanagement: aanleren om zelf te behandelen door middel van MLD, bandageren en oefeningen, indien dit noodzakelijk is.
  • Advies en voorlichting: er worden adviezen gegeven wat betreft conditie van de huid en preventie van/ter bevordering van lymfoedeem. Daarnaast wordt er door de oedeemfysiotherapeut ook gekeken naar de specifieke situatie/hulpvraag.

 

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling van de oedeemfysiotherapeut is het verminderen van spanning, zwelling, pijn en de infectiekans van het ledemaat. Daarbij het verbeteren van de functie van het ledemaat voor de dagelijkse-, werk- en sportactiviteiten.

Contra-indicaties voor oedeemfysiotherapie

Nierfalen, acute infecties, acute bronchitis en trombose zijn contra-indicaties voor manuele lymfedrainage.

Afspraak maken

Een afspraak maken voor oedeemfysiotherapie in Heerenveen of graag meer informatie? Vul het contactformulier in of bel/whatsapp naar 06-52428901

Antje

“Ik ben erg tevreden over mijn oedeemtherapie bij Domenica.. 

Ze is vriendelijke en deskunding. Ik had, na verwijdering van mijn okselklieren, al bijna 10 jaar last van eczeem in mijn handpalm door vochtophoping. Heel veel jeuk en kloven. Door de oedeembehandeling bij Domenica ben ik van dit vervelende probleem verlost”.

Oedeemfysiotherapie Heerenveen