Oedeemtherapie Heerenveen

Oedeemtherapie bij FYTT in Heerenveen

Specialist in Oedeemtherapie

Bij FYTT in Heerenveen is Domenica Tjeerdsma-Zwart jouw partner bij oedeemtherapie. We begrijpen dat oedeem een uitdagende en soms overweldigende aandoening kan zijn. Of het nu gaat om lymfoedeem, lipoedeem of een ander type vochtophoping, oedeemtherapeut Domenica is er om je te ondersteunen en je te helpen bij het verminderen van jouw oedeem gerelateerde klachten.

Wat is Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een gespecialiseerde behandeling die gericht is op het verminderen van vochtophoping (oedeem) in het lichaam. Door technieken zoals manuele lymfedrainage, compressietherapie en specifieke oefeningen te combineren, bevorderen we de vochtafvoer. Met als resultaat dat de zwelling vermindert, verhoogde mobiliteit en een verbeterde levenskwaliteit.

Wanneer naar een Oedeemtherapeut?

 • Zwelling van ledematen, zoals armen en benen, als gevolg van lymfoedeem.
 • Vochtophoping na een operatie of letsel, zoals na een borstoperatie of bestralingen.
 • (Aangeboren) problemen met het lymfestelsel, zoals lymfeklierproblemen.\
 • Chronische veneuze insufficiëntie, wat kan leiden tot vochtophoping in de benen en enkels.
 • Beperkingen in de beweging en verminderde mobiliteit als gevolg van oedeem
 • Behoefte aan compressietherapie of bandages om zwelling te verminderen en stabiliteit te bieden.
 • Behoefte aan preventie van complicaties zoals infecties in verband met vochtophoping.
 • Het optimaliseren van de algehele kwaliteit van leven en het herstellen van comfort en vertrouwen.

Oedeemfysiotherapie Heerenveen

Domenica Zwart

Oedeemfysiotherapeut,
afgestudeerd op de berekuyl academie.

Naast Oedeem Therapeut is Domenica ook algemeen fysiotherapeut. Hierdoor kan ze u ook meteen helpen wanneer u andere lichamelijke klachten ervaart die niets met uw oedeem te maken hebben of als u ook wilt revalideren door middel van trainen.

Waarom kiezen voor oedeemtherapie bij FYTT Heerenveen?

Bij FYTT Heerenveen begrijpen we dat elke patiënt uniek is, en dat geldt ook voor jou. Domenica, onze oedeemtherapeut heeft een persoonlijke aanpak en luistert naar jouw specifieke behoeften en zorgen. Ze is gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie en biedt effectieve behandelplannen die op maat zijn gemaakt voor jouw situatie.

 • Manuele Lymfe Drainage (MLD): door middel van lichte massage worden de lymfeklieren geleegd en wordt het vocht via de lymfevaten naar de intacte lymfeklieren afgevoerd. Zodat het vocht weer in de bloedbaan kan worden opgenomen.
 • Bandageren/zwachtelen van het ledemaat: dit kan na een MLD behandeling worden gedaan indien noodzakelijk. Zwachtelen verminderd de volume-omvang van het ledemaat en onderhoudt deze vermindering. Indien bandageren goed helpt, kan u worden verwezen om een kous aangemeten te krijgen.
 • Oefentherapie: door middel van specifieke oefeningen wordt de vochtdoorstroming en de bloeddoorstroming van een ledemaat bevorderd. Er wordt dus ook altijd een huisoefenschema meegegeven.
 • Aanleren van zelfmanagement: aanleren om zelf te behandelen door middel van MLD, bandageren en oefeningen, indien dit noodzakelijk is.
 • Advies en voorlichting: er worden adviezen gegeven wat betreft conditie van de huid en preventie van/ter bevordering van lymfoedeem. Daarnaast wordt er door de oedeemfysiotherapeut ook gekeken naar de specifieke situatie/hulpvraag.

 

Doel van de behandeling

Het hoofddoel van de behandeling door de oedeemfysiotherapeut is het verminderen van spanning, zwelling, pijn, en het risico op infectie in het aangedane ledemaat. Dit gaat hand in hand met het verbeteren van de functionaliteit van het ledemaat, zowel voor dagelijkse activiteiten als voor werk- en sportgerelateerde bezigheden.

Contra-indicaties voor oedeemfysiotherapie

Nierfalen, acute infecties, acute bronchitis en trombose zijn contra-indicaties voor manuele lymfedrainage.

Maak nu een afspraak

Een afspraak maken voor oedeemfysiotherapie in Heerenveen of graag meer informatie? Vul het contactformulier in of bel/whatsapp naar 06-27140020

Antje

“Ik ben erg tevreden over mijn oedeemtherapie bij Domenica.. 

Ze is vriendelijke en deskunding. Ik had, na verwijdering van mijn okselklieren, al bijna 10 jaar last van eczeem in mijn handpalm door vochtophoping. Heel veel jeuk en kloven. Door de oedeembehandeling bij Domenica ben ik van dit vervelende probleem verlost”.

Oedeemtherapeut

Andere diensten

Manuele Therapie

Herstellen van je nek en rug klachten, maar ook andere lichamelijke klachten door middel van Manuele Therapie.

Dry Needling

Herstellen van blessures en lichamelijke klachten door middel van fysiotherapie

Fysiotherapie

Herstel van je lichamelijke klachten of blessures met behulp van ervaren fysiotherapeuten, wij maken gebruik van de nieuwste inzichten.