Voorste kruisband revalidatie

sep 19, 2022 | Manuele Therapie

Sporten op maximaal prestatie niveau kan alleen wanneer je lichaam in optimale staat is. Als sporter riskeer je immers ook de kans op blessures.  Een disbalans in de trainingsopbouw, fysiek contact, overbelasting of verkeerd materiaal kan een risico zijn voor het ontstaan van een blessure. We maken een onderscheid tussen chronische en acute blessures. In deze blog gaan we in op de laatst genoemde, een voorste kruisband letsel en de voorste kruisband revalidatie.

. Voorste Kruisband Revalidatie

Wat is een voorste kruisband?

De knie bestaat uit twee scharnierende botten, het bovenbeen/dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Tussen de bot uiteinden zit de meniscus die verantwoordelijk is voor onder andere schokdemping en stabiliteit. Aan de voorzijde zit de knieschijf (patella), daaraan zitten de bovenbeenspieren en pezen verbonden.

De voorste kruisband (anterior cruciate ligament) zit midden in de knie en remt de voorwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen en zorgt op deze manier voor een passieve stabiliteit van de knie. Je bovenbeenspieren zorgen voor de actieve stabiliteit en bewegingen van de knie. Samen met de zijbanden (collaterale ligament) zorgen ze voor een functionele stabiliteit van de knie. .

.

Hoe ontstaat een voorste kruisband letsel?

Tijdens het sporten maar ook bij een dagelijkse beweging kan een kruisband letsel (VKB) ontstaan. Dit gebeurt wanneer je een draaibeweging maakt waarbij je voet is blijven staan. Je hoort soms een ‘knappend’ geluid.

De klachten die je daarna ervaart zijn vaak een instabiel gevoel in je knie, maar je kunt ook een zwelling krijgen en je knie kan pijnlijk aanvoelen. Naast de kruisband, kan ook de band aan de binnenkant van je knie en je binnenste meniscus beschadigd raken.

Voetbalsport staat op een eerste plaats voor een risico op een VKB letsel. Andere pivoterende sporters zoals skiërs, gymnasten, judoka’s  en basketballers worden vaak door deze blessure getroffen.

Meer dan 3% van de je amateursporters loopt jaarlijks een VKB ruptuur op. Het percentage kan afhankelijk van de soort sport, oplopen tot boven de 15%.

Vrouwen hebben 2 tot 8 keer zo groot risico op een VKB letsel als mannen die dezelfde sport beoefenen. Dit komt omdat de ruimte binnen in de knie van vrouwen kleiner is dan bij mannen en daarnaast zorgt de breedte van de bekken voor een grotere zijwaartse hoek van de knie (x-stand). Ook de invloed van het hormoon oestrogeen heeft invloed op de kruisbanden. .

.

Wel of niet opereren?

Heb je een acuut moment ervaren met de knie? Laat dan een onderzoek uitvoeren, om te bepalen of er een letsel is ontstaan.

Bij een voorste kruisband letsel, zal in overeenstemming (shared descicion making) bepaald worden welk vervolg traject het beste bij jou past. Vaak wordt er een operatie geadviseerd indien er aanhoudende instabiliteit aanwezig, we noemen dit giving away klachten. Het is lastig om dit in een acute situatie vast te stellen. Daarnaast heeft bijkomende schade zoals een binnenband letsel, meniscus scheur of een bone bruce invloed op je sportniveau, vaak kom je met dit letsel zonder een operatie niet meer op je ‘oude’ sportniveau.

Besluit voor jezelf wat je weer wil kunnen met je knie zodra je herstelt bent. Wil de zelfde sport en activiteiten beoefenen als vóór je blessure of ben je tevreden met een andere (sport) belasting. Om een goede keuze te maken is het van belang om alles op een rij te zetten en een weloverwogen keuze te maken die bij jou situatie past.

Wanneer er wordt gekozen om zonder operatie te revalideren, dan noemen we dit een conservatief beleid. De kans om goed terug te komen op je oude sportniveau is redelijk te voorspellen aan de hand van het huidige functioneren van je knie:

  • 3 hoptest score
  • Zwelling, pijn warmte
  • Bewegelijkheid knie
  • Vragenlijst scores
  • Giving away momenten

.

De operatie

In Nederland worden per jaar meer dan 9000 VKB reconstructies uitgevoerd. De meeste worden vervangen door een patella pees (autologe bone-patellar tendon-bone graft) of een hamstring (HS graft)  Beide technieken leiden tot goede resultaten: functionaliteit, passieve stabiliteit en er is een lage complicatie percentage. De medisch specialist informeert je over de operatie.

De eerste dagen kan de knie nog gezwollen zijn en krijg je pijnmedicatie. Ook krijg je oefeningen om te voorkomen dat er stolsels in je bloedvaten ontstaan. Na de operatie loop je gemiddeld 4-6 weken met krukken.

.

Wat doet de fysiotherapeut?

Voorste Kruisband RevalidatieFYTT heeft meerdere specialisten op het gebied van knieklachten.  Bij onze fysiotherapeuten kun je terecht voor een hypothese van het aangedane weefsel. Dit doen we door middel van een gesprek (de anamnese). Daarna zullen we specifieke testen in het onderzoek uitvoeren.

Wanneer we na de intake en het onderzoek denken aan een voorste kruisband letsel, zullen we contact op nemen met een orthopedisch chirurg. Deze medisch specialist zal op basis van lichamelijk onderzoek, uw klachten  en een MRI of röntgenfoto’s de hypothese van een voorste kruisband letsel kunnen bevestigen. Daarnaast kan er middels dit onderzoek, ander letsels uit worden gesloten.

Na het vaststellen van een diagnose en een eventuele operatie, wordt er een voorste kruisband revalidatie traject gestart. .

.

Hoe ziet een behandel traject eruit?

De voorste kruisband revalidatie, starten wij al voor de operatie. Hoe beter je de operatie in gaat, hoe beter je herstel na de operatie verloopt.

De revalidatie is een lang traject, meestal 9 tot 12 maanden. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten werken met een specifiek protocol voor de voorste kruisband revalidatie. Deze wordt aangepast aan jou eigen mogelijkheden, en de doelen die je wil bereiken.

Voorste Kruisband Revalidatie

Je knie moet rustig zijn om je revalidatie zo goed mogelijk te laten verlopen, dit doen we door met behandeling de juiste voorwaarden te scheppen:

  • Afname van pijn
  • Afname van zwelling met oedeemtherapie
  • Verbeteren van beweging

“Door de specifieke (kracht-)training, was een operatie overbodig en heb ik nog jaren lang op hoog niveau kunnen turnen.” -Evelijn van Zwieten-

Om weer op je sport niveau te komen of je activiteiten thuis en op je werk weer op te pakken, komen  onder andere de volgende onderdelen in je revalidatie aan bod:

  • Neuro musculaire training
  • Looppatroon verbetering
  • Romp stabiliteit
  • Kracht training
  • Sport specifieke training

 

Wat kun je verwachten?

Week 2: Start met kracht  en balans oefeningen
Week 6: Dagelijkse activiteiten en werkzaamheden oppakken
Week 12-14:  Start van rustig joggen
6-9 maanden: Gedeelte sport training oppakken
9-12 maanden:  Hervatten van sport training

.

FYTT

Binnen de voorste kruisband revalidatie staat persoonlijke aandacht centraal, we werken toe naar jou doelstellingen. Naast ervaren fysiotherapeuten, beschikken we over een breed scala aan training faciliteiten om de juiste trainingsprikkels toe te passen voor een krachtiger en fitter herstel!

.

MAAK JOUW AFSPRAAK NU

.

Wordt de revalidatie vergoed?

De voorste kruisband revalidatie valt onder fysiotherapie, dit wordt vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Na een operatie wordt er vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit je basis verzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf of worden vanuit je aanvullende verzekering vergoed. Over de behandelingen uit je basis verzekering betaal je een eigen risico. Controleer het voor de zekerheid bij je verzekering. Wij kunnen je ook van deze informatie voorzien, schroom niet om te bellen voor meer informatie.