Rugklachten

sep 19, 2022 | Manuele Therapie

Verhelp je rugklachten voor nu en in de toekomst. Kun je niet lang achter elkaar staan? Kun je niet goed bukken? Of heb je steeds korte periodes van rugklachten? Fysiotherapie FYTT Heerenveen vertelt je in deze blog wat je er aan kunt doen!

.

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten

Rugklachten zijn pijnklachten die zich bevinden tussen je onderste ribben en de bilregio. Soms kan deze pijn uitstralen naar je bil of been. Hierdoor kan je erg beperkt zijn in je werk, dagelijkse activiteiten maar ook sport. Vaak klagen mensen met klachten aan de rug over moeite met Lang zitten, (gaan) staan, lopen of bukken.

.

Hoe vaak komt rugpijn voor?

Rugklachten komen ontzettend veel voor. Wanneer je op dit moment rugklachten ervaart, dan ben je zeker niet de enige. 50-80% van de Nederlanders krijgt wel eens last van zijn onderrug. De lage rug is dan ook een van de meest voorkomende klachten die we zien bij fysiotherapie FYTT in Heerenveen.

Bij 1 op de 7 mensen houden de klachten zonder interventie, langer aan dan 6 maanden

.

Wat veroorzaakt mijn rugklachten?

Het ontstaan van klachten aan de rug kan op veel verschillende manieren. Bij acute lage rugklachten kan bijvoorbeeld een onverwachtse beweging of het tillen buiten je macht de oorzaak zijn.

Chronische rugklachten duren vaak langer en deze pijn sluimert er langzaam in. Indien rugklachten langer duren en geleidelijk ontstaan zijn er vaak meerdere oorzaken voor de pijn te vinden. We noemen dit ook wel ‘multifactorieel’.

Hierbij kun je denken aan een combinatie van ontstaansfactoren:

 • Matige fysieke conditie
 • Verminderde bewegelijkheid rug
 • Veel en repeterend tillen
 • Onjuiste lichaamshouding
 • Weinig of lage slaap kwaliteit
 • Stress en disbalans

Meestal is er niks ernstigs aan de hand met de rug wanneer je klachten ervaart. Maar vervelend is het wel!

.

Heb ik een hernia?

Wanneer je lage rugpijn hebt met uitstraling in je been, een doof en/of tintelend gevoel in je been, dan kan er sprake zijn van een hernia. Echter ook triggerpoints in de spieren kunnen een uitstralende pijn in het been veroorzaken. Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. 70-80% van de hernia klachten verdwijnen vanzelf, al dan niet met behulp van jou fysiotherapeut.

.

Hoe lang duren rugklachten?

Bij acute rugpijn zien we vaak dat de klachten binnen 3 tot 6 weken verminderen of geheel verdwenen zijn. Daarentegen verschilt het aanhouden van de rugklachten per persoon.

Eén tot twee op de drie mensen maakt kans op een recidief binnen één jaar na herstel van een eerdere episode.

Bij chronische lage rugklachten zien we vaak dat de klacht langer duurt. Belangrijk is om ondanks de pijn zoveel mogelijk in beweging te blijven, zonder de rug te overbelasten. Maar hoe doe je dat?

.

Hoe kom jij van je rugklachten af?

De verscheidenheid van klachten aan de rug, en de persoonlijke oorzaken van de klachten zorgt er voor dat er geen simpel antwoord hiervoor is. Elke klacht verdient zijn eigen aanpak. Wel weten we dat Manuele therapie kan helpen om de pijn op korte termijn te verlichten en aanvullende oefeningen kunnen helpen om de pijn op langer termijn te verminderen.

Met de juiste voorlichting die je van jou fysiotherapeut krijgt, heb je beter inzicht in de verhoudingen van jou belasting en belastbaarheid. Je bent daardoor beter in staat om de juiste strategie te kiezen in je dagelijkse leven en op je werk.

“Ik ben zeer goed geholpen met mijn onderrug klachten ” – Menno –

De therapie voor lage rugklachten richt zich op het verminderen van de pijn, zodat je beter kunt bewegen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van:

 • Manipulaties van de wervelkolom
 • Medical taping om de rug te ondersteunen
 • Dry needling voor de behandeling van triggerpoints
 • Mulligan mobilisatie technieken
 • Coaching van je werkhouding ter preventie
 • Voorwaarde scheppende massage
 • Oefeningen om het lichaam te versterken

 

MAAK JOUW AFSPRAAK NU

Herstel fitter en krachtiger, we helpen je graag!