Sporten zorgt er voor dat je gezond blijft en je energiek voelt, maar soms loopt je een enkel blessure op. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf om je trainingen te hervatten en jezelf klaar te stomen voor wedstrijden.
Voet en enkelklachten
De meeste enkelklachten die we binnen FYTT zien, zijn enkel inversie trauma’s. Naast deze klacht is de enkel slechts een beperkt onderdeel van alle klachten die in het onderbeen kunnen voorkomen:
- Achillespees klachten
- Operatie aan de Enkel of voet
- Onderbeen of voet breuk
- Spierklachten
- Hielspoor
- Scheenbeenklachten
De enkel
De enkel bestaat uit drie bordelen: het kuitbeen, het scheenbeen en het bovenste sprongbeen. Rondom de enkel ligt het gewrichtskapsel. Dit kapsel wordt extra verstevigd door enkelbanden en pezen. Deze vormen samen de passieve stabiliteit van de enkel.
De voet verdelen we over drie gebieden, de voorvoet met middenvoetsbeentjes en tenen. De Middenvoet met diverse voetwortelbeentjes. De achtervoet, bestaande uit de hiel (calcaneus) en het sprongbeen (talus), deze vormen samen het onderste sprong gewricht.
Wist je dat bindweefsel een lange hersteltijd heeft?
Nieuwe vezels worden aangemaakt en behalen na 300-500 dagen de ‘oude‘ trek sterkte. De kans op een her trauma binnen die periode is groot, en kan leiden tot een chronische klacht. Dit kun je voorkomen door je enkel te blijven triggeren en de belasting geleidt op de bouwen.
Start met je herstel
We starten bij enkelklachten met een goed onderzoek waarin we kijken naar het ontstaan van de klacht en voor welke lichamelijke ongemakken dit zorgt. Er wordt een gepersonaliseerd behandeltraject besproken en gedurende uw programma, wordt u begeleid door de (sport)-fysiotherapeuten van FYTT.
Afhankelijk van de klacht, worden uw behandelingen uitgevoerd in een van onze behandelruimtes of in de trainingsruimte. Om een optimale behandeling samen te stellen, kan het betekenen dat er meerdere therapeuten u helpen met de klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.
Daarnaast werken we bij sportblessures samen met Sportgeneeskunde Friesland en (sport)-podologie voor een optimaal resultaat.
Het is ons doel om je enkelklachten zo snel mogelijk te verhelpen, en/of te zorgen dat je weer op je oude of zelfs een nog beter sport niveau terug te komen in de sport.
Herstel krachtiger
We starten met informeren, hoe meer kennis je hebt over de klacht en het ontstaan. Hoe meer invloed je zelf hebt in je herstel. De adviezen helpen je ook om een volgend letsel te voorkomen.
Naast de behandelingen is het van belang om je enkel en voet sterker en krachtiger te krijgen.
Starten kan direct met de onderstaande oefeningen voor enkelklachten.
Oefening 1: verbeter je balans
Start positie
- Ga op 1 been staan en hou je knie licht gebogen.
- Zorg dat je op een sok of op blote voeten staat.
Actie
- Hou deze positie 30 seconden vast.
- Wiebel je te veel? Gebruik dan je hand tegen de muur als lichte ondersteuning.
Uitdaging
– Gaat je dit goed af? Probeer het dan eens met je ogen dicht.
Oefening 2: versterk je kuitspier
Start positie
- Ga met je voorvoet op de rand van de trap staan.
- Je hielen hellen over de rand.
- Hou je vast aan de muur of de leuning zodat je goed stabiel staat.
Actie
- Zak met je hakken in 2 tellen zo ver mogelijk naar beneden.
- Kom in 2 tellen weer omhoog tot je hoog op je tenen staat.
- Herhaal dit 8 tot 10 keer.
Uitdaging
– Neem een korte pauze en herhaal het nog een keer
Vergoeding
Voor het onderzoek en de behandeling is geen verwijzing van de huisarts nodig. U kunt direct een afspraak maken. Indien je aanvullend verzekerd bent, worden je behandelingen vergoed door de verzekeraar.
Volg ons op de voet
Enkelklachten? Herstel fitter en krachtiger, we helpen je graag!