Voorkom je nekklachten en kom er achter hoe jij van je nekklachten af komt. Heb je een pijnlijke en stijve nek of moeite om je hoofd van links naar rechts te draaien? Mogelijk heb je nekpijn. In deze blog vertel ik wat jij er aan kunt doen.
.
Wat zijn nekklachten?
We spreken van nekpijn wanneer de pijn zich bevindt tussen de schedelrand tot bovenaan de schouderregio. Nekklachten kunnen ook gepaard gaan met hoofdpijn, schouder en/of armklachten. Je ervaart vaak een vermoeid gevoel in je nek, maar kunt ook concentratieproblemen hebben en gespannen spieren.
.
Ben ik de enige?
Nekklachten komen erg vaak voor. Wel 2 op de 3 mensen krijgt in zijn leven wel eens last van nekpijn. Het is redelijk te vergelijken met lage rugklachten, ook daar krijgen de meeste mensen een keer het leven mee te maken.
“Met behulp van manuele therapie, waren mijn nekklachten al snel verholpen” – Bennie –
.
Wat is de oorzaak van mijn nekklacht?
De oorzaak van nekklachten kan ver uiteenlopen. Nekklachten kunnen acuut ontstaan, na een val of een stoot of een plotse verkeerde beweging.
Daarnaast kan te lang in een (verkeerde) houding blijven, bijdragen aan nekpijn. Pijn in de nek komt vaak door het niet goed functioneren van overbelaste structuren, bijvoorbeeld een gespannen of verrekte spier. De nek kan dan stijf worden, dit komt als reactie op de pijn. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je nek niet goed beweegt en erg vast zit.
Tegenwoordig weten we ook dat nekklachten te maken kunnen hebben met mentale spanningen.
.
Hoe lang blijft de pijn in mijn nek?
Gelukkig zijn nekklachten vaak onschuldig en trekt de pijn meestal vanzelf weer weg. Maar soms kan het zijn dat de klachten langer aanhouden. Er zijn factoren die nekpijn in stand houden, dit noemen we ‘prognostische factoren’.
Prognostische factoren voor nekpijn:
- Eerder nekpijn
- Regelmatig fietsen
- Hogere leeftijd
- Stress ervaren
- Hoge werkeisen
Heb je angst om je nek te gebruiken of bewegen of heb je last van andere lichamelijke aandoeningen, dan kan dit ook invloed hebben op de duur van je nekklachten.
Bij 1 op de 7 mensen houden de klachten zonder interventie, langer aan dan 6 maanden
.
Jij wil hier graag van af!
Ben je anders gaan bewegen of zelfs bewegingen gaan vermijden? Dit kan invloed hebben op het herstel van je klachten. Stress en spanning kunnen invloed hebben op je nekklacht. Soms is je nek gewoon heel stijf. Blijf bewegen, dus ook als je pijn hebt.
Daarnaast is het bevorderlijk om je dagelijkse bezigheden voort te zetten. Pijn betekend niet dat er iets kapot is in je nek. Probeer te bewegen zover als de pijn dat toelaat, maar probeer overbelasting te voorkomen.
Manuele Therapie en fysiotherapie helpen je klachten te verminderen. De therapie richt zich op het verminderen van de pijn, zodat je beter kunt bewegen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van:
- Mobilisaties en/of manipulaties van de wervelkolom om de beweeglijkheid van de nek te verbeteren.
- Oefeningen om de nek en schouders te versterken
- Massage voor pijnafname
- Kinesiotape om de nek te ondersteunen
- Coaching van je werkhouding ter preventie
.
Ik heb vaak last van nekklachten
Het is aan te raden om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Bel ons op het telefoonnummer 06-271 40 020
.
Manuele therapie
Jou manueel therapeut kan de bewegingsuitslag van je nek vergroten met mobilisaties of manipulaties. Deze techniek zorgt het verminderen van pijn en het verlagen van spierspanning. Met name de combinatie van manuele therapie en specifieke oefeningen laat goede resultaten zien bij nekklachten.
.
Vergoeding
Indien je een aanvullende verzekering hebt, zal je behandeling hoogstwaarschijnlijk vergoed worden door uw zorgverzekering. Het aantal behandelingen dat vergoedt wordt, verschilt. Kijk in je polisvoorwaarden of bel met uw zorgverzekeraar.