Drie beweeg voordelen

jan 31, 2023 | Manuele Therapie, Overig

Beweeg jij voldoende volgens de beweegrichtlijn? Wat is nou eigenlijk het belang van bewegen en is langdurig zitten nou echt ongezond? We vertellen jou in deze blog de drie beweeg voordelen die jij waarschijnlijk nog helemaal niet kende.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je balans tussen ontspanning en inspanning. Uit onderzoek weten we dat het trainen met een coach een extra stimulans is. Ook het ministerie houdt zich bezig met jou gezondheid.

Hoe veel moet je nou bewegen om gezond te blijven? De gezondheidsraad heeft aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een advies uitgebracht over de nieuwe beweegrichtlijnen:


Foto BeweegBeweegrichtlijn voor volwassenen

  • 150 minuten per week matig intensieve inspanning
  • 2x per week spier- en bot versterkende activiteiten
  • 2x per week balans oefeningen


Beweegrichtlijn voor kinderen van 4-18 jaar

  • 60 minuten per dag matig intensieve inspanning
  • 3x per week spier- en bot versterkende activiteiten

Matig intensief inspannen doe je bijvoorbeeld met wandelen en fietsen. Kracht training draagt bij aan een grotere botdichtheid. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra beweeg voordelen.

Jou beweegvoordeel is groter wanneer je voorkomt om veel stil te zitten. Dit lijkt namelijk ongunstig voor je gezondheid, het kan onder andere een hoger risico geven op hart- en vaatziekten en op vroegtijdige sterfte. Wil je spiermassa en functieverlies voorkomen maak dan gelijk voor jezelf een actieplan.


1. Beweeg voordelen voor je darmen

Darmflora, de meesten kennen dit micro-organismen wel. In je lichaam zitten miljarden bacteriën en de meesten zitten in je darmen. Deze beschermen je lichaam tegen ziekteverwekkers, ze dragen bij aan het verteren van voeding en maken onder andere vitamine K1 aan. Bewegen zorgt voor een goede balans en vergroot de diversiteit van bacteriën. De stimulatie van de knijp en duwbeweging van de darmen is ook één van de beweeg voordelen van de darmen.


2. Beweeg voordelen tegen ontstekingen

Bewegen vergroot het aantal goede darmbacteriën en stimuleert de aanmaak van vetzuren. Die vetzuren zijn handig voor een ontstekingsremmend effect. Dat werkt als volgt. Spiervezels die in beweging zijn, maken signaalstoffen aan. Deze stoffen zorgen voor een afname van ontstekingsfactoren in het bloed.

Je overtollige buikomvang aanpakken door te bewegen kan ook bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen. Dit vet is namelijk een actief orgaan dat ontstekingsstoffen uitscheid.

Tussen de vetcellen zitten witte bloedlichaampjes, deze geven je bescherming tegen virussen en schadelijke bacteriën. Wanneer deze witte bloedlichaampjes zich gaan ophopen, maken ze stoffen aan die zorgen voor ontstekingsreactie in je lichaam. We noemen dit laaggradige ontstekingsreacties. In tegenstelling tot een ontsteking waarbij je koorts krijgt, voel je van deze laaggradige ontstekingsreacties niks.


3. Beweeg voordelen voor de bloedsuikerspiegel

Wanneer je koolhydraten binnen krijgt, stijgt je bloedglucose en insuline. Een schommelende bloedsuikerspiegel verstoort je stofwisseling en geeft stress op je lijf. Door deze schommeling kun je meer trek krijgen en daarnaast kun je jezelf vermoeid voelen.

Om in beweging te komen heb je spieren nodig, en daar zit nou net de crux. Jou spieren hebben glucose uit je bloed nodig om goed te kunnen werken Hoe meer je dus beweegt, hoe beter je glucose verwerkt wordt en dit voorkomt de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft je langdurig energie, het voorkomt dat je energie dips krijgt en het kan bijdragen aan een gezond gewicht. Een vierde beweeg voordeel dus!

Welke actie gaat jou beweeg voordelen opleveren?

Plan gelijk jou sportmomenten als vast onderdeel van je agenda in. De negatieve effecten van lang zitten haal je niet in met jou intensieve sport momenten. Gebruik micro pauzes tijdens je werk om kort in beweging te komen. Loop zelf voor je bakje koffie, en combineer het niet met je toiletbezoek maar neem hiervoor weer een apart moment. Overleg lopend en zit je lange stukken in de auto, zet de radio wat harder en beweeg mee.

Waar zit jou winst?

 

MAAK JOUW AFSPRAAK NU